Saya adalah Malaysian yang kini bermastautin di United Kingdom. Sejak Januari 2008, saya mengambil keputusan untuk menyekolahkan anak-anak saya di rumah. Sabeera, lahir pada tahun 1996, Syameem, lahir pada tahun 1997, Sumrah, lahir pada tahun 2000 dan Seif, lahir pada tahun 2003.

Pengalaman yang ada akan di kongsi bersama di sini.
Selamat datang ke blog Malaysian Homeschool Mum in UK. Blog ini akan berkongsi pengalaman dan ilmu yang ada dalam percubaan menghidupkan suasana madrasah di dalam rumah. Semoga blog ini dapat memberi manafaat kepada ibu dan bapa yang melihat bahawa anak adalah amanah Allah s.w.t. yang tidak boleh di pandang ringan. Semoga blog ini juga dapat memberi aspirasi dan membantu dalam mencapai tujuan yang satu iaitu mendapatkan keredhaan Allah s.w.t.

Monday, 20 April 2009

Kenapa 'homeschool'?

Saya sendiri berpengalaman 'homeschool' semasa di sekolah menengah ketika mengambil peperiksaan SRP dan SPM. SRP dan SPM di ambil sebagai calon persendirian tetapi pertama kali dan pembelajaran di buat melalui Maktab Adabi Gaya Pos.

Ketika melahirkan anak pertama, saya berazam untuk homeschool anak sendiri melihatkan akan ketidak puasan atas sistem pangajaran dan kurikulum akademik di Malaysia yang menekankan peperiksaan dan juga pengaruh rakan sebaya yang banyak unsur-unsur negatif. Namun bagitu, saya tidak langsung menekankan pembacaan di awal pembesaran. Walaupun di ketika itu sekitar tahun 1997, telah bermula teknik-teknik mengajar anak membaca di dalam Bahasa Malaysia seawal dua atau tiga tahun, saya pernah di beri buku untuk mengajar anak membaca ketika anak yang sulung, Sabeera berumur lebih kurang dua tahun, tetapi tidak begitu berminat kerana anak saya yang amat cergas kelihatan tidak mahu menumpukan perhatian pada buku tersebut.

Saya, yang sememangnya suka merangsang anak dari segi pertumbuhan kanak-kanak suka membiarkan anak-anak bermain dan merangsang otak secara semulajadi tanpa ada unsur-unsur membolehkan mereka cepat melalui sesuatu proses walaupun ada kajian yang menunjukkan bahawa otak anak kecil boleh membaca dan menulis di awal sekian umur. Sabeera, anak pertama saya boleh bermain sembunyi barang seawal umur lapan bulan, bercakap terus tanpa slang kanak-kanak sejak perkataan pertama dan mula bercakap petah di usia setahun. Di satu hari ,Sabeera telah membuat origami berbentuk kapal walaupun ketika itu beliau hanya berseorang bersama saya tanpa teman dan ketika itu berusia satu setengah tahun. Juga Sabeera biasa bermain pen dan kertas seawal sembilan bulan dan melukis seawal setahun.

Semua kebolehan ini di pupuk secara semualjadi dengan memberi kemudahan, mengalakkan dan 'membiarkan' anak-anak menggunakan daya imaginasi sendiri. Sedari awal bayi, saya men gajar anak-anak berdikari dengan memastikan mereka tidur di dalam cot sendiri seawal hari pertama lahir walaupun menyusu badan. Saya percaya bahawa sebagai ibu dan seorang islam, anak-anak perlu didik rasa hormat dan patuh sejak hari pertama lahir.

Ketika mencecah kaki di United Kingdom, belum mengenal undang-undang negara ini, mendapati bahawa anak-anak perlu di hantar ke sekolah. Kerana pengajaran sekolah di United Kingdom yang menggunakan sistem 'fun learning', saya gembira untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Terutama sekolah yang berdekatan kami, adalah di penuhi peratusan tinggi oleh orang-orang Islam. Sabeera, anak sulong saya berjaya menghabiskan persekolahan di peringkat rendah di sekolah. Kemudian, atas sebab pekerjaan suami, kami berpindah ke Timur Laut England di mana majoriti penduduk di tempat tinggal kami adalah bukan Islam.

Setelah memikirkan akan pro dan kontra, saya mengambil keputusan untuk menyekolahkan anak-anak di rumah sahaja, walaupun keputusan yang di ambil bukanlah sesenang yang di buat. Saya mengambil masa agak alam untuk mengambil keputusan yang saya kira besar di dalam perjalanan hidup kami. Setelah di kira satu faktor yang utama iaitu agama, maka keputusan harus di buat dan mahu atau tidak, saya sebagai ibu harus bertanggungjawab ke atas anak-anak yang di amanahkan oleh Allah s.w.t.

Setelah cuba menjaga, mengajar dan mendidik anak-anak dengan didikan agama walaupun mereka ke sekolah sebelumnya, pergaulan bebas di sekolah yang majoritinya bukan islam sedikit sebanyak akan memberi kesan dan juga kemungkinan besar unsur-unsur buli akan timbul selain keperitan untuk mempertahan syariah dan adab-adab agama Islam. Contohnya, anak-anak perempuan saya di ajar bertudung seawal umur empat bulan dan menjaga hijab mereka walaupun belum mececah umur baligh. Puasa penuh di mulakan sejak umur tujuh tahun dan ini pasti akan menimbulkan isu di sekolah atas alasan budak terlalu kecil. Jugak dengan isu-isu menjaga sembahyang zohor kerana sekolah berakhir lebih kurang pukul 3petang dan di musim sejuk, waktu asar seawal 2 petang. Kerana anak-anak perlu di ajar sembahyang seawal tujuh dan perlu menjaga sembahyang apabila berumur sepuluh, saya berasa tidak akan berpuas hati dengan persekolahan. Yang mana keputusan di ambil untuk mengajar sendiri anak-anak di rumah.

Walaupun datang dari latar belakang 'homeschool', tetapi masih lagi ada dalam fikiran bahawa bagaimana untuk mengajar anak-anak agar mereka tidak menyalahkan saya di kemudian hari. Sudah tentu anak-anak mempunyai cita-cita sendiri walaupun cita-cita meraka akan di lingkungi dalam ruang agama dan syariah. Suami tidak begitu memahami pada mulanya bagaimana budak-budak dapat di ajar di rumah. Bagaimana dapat ibu seorang mengajar keseluruhan subjek kepada empat orang anak yang mempunyai perbezaan umur?

Suatu alasan menarik saya dapati yang menguatkan azam dan nekad saya untuk tidak menghantar anak-anak ke sekolah ialah, ramainya bukan islam di United Kingdon tidak menghantar anak-anak ke sekolah dengan alasan bahawa sekolah telah memberi unsur-unsur negatif kepada anak-anak mereka sedangkan mereka di ajar unsur positif di rumah. Sedangkan sebagai seorang Islam, kita lebih harus memikirkan akan pengaruh-pengaruh negatif terutamanya pengaruh barat yang di serapkan secara tidak nampak. Ini di masa hadapan akan memberi masaalah yang berat sepertimana di lihat akan keruntuhan akhlak kanak-kanak dan anak-anak muda serta sosial di sini kerana terlalu banyak kebebasan yang di beri.

Jadi, bersekolah di rumah terutamannya adalah untuk menjaga akan unsur-unsur serapan negatif terutama dari segi akhlak dan kebebasan. Sekiranya anak-anak bijak dengan di hantar ke sekolah tetapi hilang dan tenggelam dalam kejatuhan moral dan agama, maka maksud kita hidup di dunia ini sudah tidak ada gunanya lagi. Kerana tujuan kita berada di muka bumi ini adalah kerana satu, iaitu untuk beribadat kepada Allah s.w.t dan mencapai kejayaan yang abadi dan hakiki di akhirat.

Kerana itu sekiranya kita bersekolah di rumah atau 'homeschool' tetapi masih lagi atau terus mengekalkan unsur-unsur kebaratan yang sudah jatuh dan rosak, maka tidak ada bezanya kita samada menghantar anak kita ke sekolah atau tidak. Kerana sekiranya tidak di tekankan agama di atas segala pembelajaran, maka lebih baik di hantar sahaja ke sekolah dan ibubapa dapat bersenang lenang di rumah. Kerana matlamat adalah sama untuk anak belajar, menjadi bijak dan pandai serta lulus peperiksaan, atau berkebolehan dan membuktikan ibubapa dapat mendidik anak menjadi pandai, maka matlamat dan tujuan yang nyata dan hakiki telah terpesong.

Sebagai seorang Islam, kita dapat melihat akan keadaan dunia masa kini yang telah rosak, akhlak yang telah rosak dan makin jatuh di barat dan juga di tempat-tempat yang unsur-unsur kebaratan menjadi pilihan hidup. Maka tujuan utama kita sebagai ibubapa mengambil tanggungjawab secara serius untuk mendidik anak-anak di rumah bukanlah kerana kesedaran atas amanah Allah s.w.t. tetapi atas maksud lain yang matlamat akhirnya di takutkan akan sama dengan keputusan mereka-mereka yang di hantar ke sekolah.

Maka atas maksud itulah saya bukan sahaja ingin berkongsi pengalaman tetapi juga ingin mengajak kita sama-sama berfikir akan tanggungjawab kita yang sebenar terhadap anak-anak kita. Homeschool dari segi Islam, bukanlah mengajar membaca seawal dua tahun, atau menulis dan mengira seawal tiga tahun, tetapi mengucapkan LAILLA HA ILLALLAH sebaik sahaja anak mula berkata-kata dan menerapkan kehendak agama dan syariah sedari kecil. Pupukan agama yang hakiki di dalam keadaan dunia berada di akhir zaman sekiranya tidak di mulakan sedari kecil, takut akan menjadi susah dan payah di kemudian hari. Apabila telah terlewat, sudah tentu untuk mengundur kebelakang juga adalah susah. Lebih-lebih lagi takut sekiranya malaikat maut menjenguk kita sebelum sempat kita memperbaiki yang perlu.

Ingatlah, Baginda Rasullullah s.a.w. adalah seorang yang buta huruf. Tetapi beliau adalah manusia agung yang terbukti berjaya dari semua sudut samada politik, ekonomi, sosial, pendidikan, pertahanan dan sebagainya. Dan ini semua terbukti dan di akui oleh pakar-pakar kajian barat sendiri sendiri.

Artikel-artikel seterusnya akan membincangkan tentang:

Bagaimana memulakan sekolah di rumah.
Disiplin anak-anak.
Tidak berkeyakinan untuk bersekolah di rumah.
Pilihan Ibubapa bekerja.
Masalah ekonomi apabila bersekolah di rumah.

0 comments:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP