Saya adalah Malaysian yang kini bermastautin di United Kingdom. Sejak Januari 2008, saya mengambil keputusan untuk menyekolahkan anak-anak saya di rumah. Sabeera, lahir pada tahun 1996, Syameem, lahir pada tahun 1997, Sumrah, lahir pada tahun 2000 dan Seif, lahir pada tahun 2003.

Pengalaman yang ada akan di kongsi bersama di sini.
Selamat datang ke blog Malaysian Homeschool Mum in UK. Blog ini akan berkongsi pengalaman dan ilmu yang ada dalam percubaan menghidupkan suasana madrasah di dalam rumah. Semoga blog ini dapat memberi manafaat kepada ibu dan bapa yang melihat bahawa anak adalah amanah Allah s.w.t. yang tidak boleh di pandang ringan. Semoga blog ini juga dapat memberi aspirasi dan membantu dalam mencapai tujuan yang satu iaitu mendapatkan keredhaan Allah s.w.t.

Friday, 21 January 2011

Bagaimana memulakan pendidikan di rumah atau 'homeschool' - Bahagian 2

Alhamdulillah, ada kesempatan lagi untuk kita bersua kembali dalam blog ini yang telah lama di tinggalkan usang. Semoga dari hari ini dan masa masa di hadapan saya di beri peluang untuk meneruskan penulisan di dalam blog ini, berkongsi pengalaman saya sendiri dengan harapan dapat menjadi pengajaran dan bantuan kepada ibu ibu yang lain di luar sana samada yang berkesempatan untuk homeschool atau menghantar anak anak ke sekolah.

Sebenarnya kesibukan sebagai seorang ibu yang 'run errand' samada di dalam atau di luar rumah menyebabkan saya terpaksa mengabaikan niat awal saya untuk berkongsi menulis di dalam blog ini secara terus menerus. Insya Allah, saya akan mencuba untuk terus menulis di dalam kesibukan harian mengajar, memasak, mengemas, membasuh, dan juga termasuklah kerja kerja luar, menjadi 'drebar', memastikan ada bekalan lengkap rumah seperti makanan dan lain lain yang perlu dan juga dalam masa yang sama membantu suami menambah pendapatan dengan menjalankan perniagaan kecik kecilan dari rumah. Sesungguhnya pentingnya akan seorang perempuan , kerana apabila bergelar isteri dan ibu, maka juga gelaran akan bertambah sebagai pencuci, tukang masak, drebar, setiausaha, bendahari, pengarah dan sebagainya.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Berbalik kepada tajuk di atas, saya ingin bermula perbincangan berkaitan dengan pendidikan anak anak dari segi persepsi saya sendiri, berdasarkan kajian bacaan, berkongsi pengalaman dari orang lain dan akhirnya pengalaman saya sendiri dalam mendidik anak anak saya 'in my try and error'.

Sebenarnya samada niat kita ingin mendidik sendiri anak anak kita di rumah sehingga mereka mencapai masa untuk di lepaskan atau atas beberapa masaalah yang tidak dapat di elakkan, kita terpaksa menghantar anak anak kita ke sekolah, ada beberapa perkara penting yang perlu untuk kita 'tahu', belajar dan mempraktikkan untuk memastikan didikan masa hadapan anak anak kita menjadi lebih mudah dan tidak 'kusut'. *Maaf sekiranya ada ayat ayat atau ungkapan yang saudara atau saudari tidak boleh menghayati atau 'nampak'. Tetapi sekiranya ibu ibu dan bapa bapa mempunyai anak, sila ambil perhatian dan ambil sedikit masa untuk merenung akan apa yang akan saya kongsi bersama dengan merenung kembali setiap langkah sedari hari pertama , ibu ibu dan bapa bapa bersama anak yang pertama.


Pertama haruslah kita ingat bahawa semua ibu bapa sayangkan anak. Tidak ada ibu dan bapa yang tidak sayangkan anak, kecuali atas beberapa perkara yang tertentu dan tidak dapat di elakkan, di mana kasih sayang telah terbantut. Begitu jugak cara menunjukkan kasih sayang. Ada orang yang sayang anak, di belai belai dan di pupuk pupuk. Sehingga sanggup di biarkan anak tidur di pangkuan berjam jam lamanya. Ada pulak, ibu bapa yang sayangkan anak, tetapi di biarkan sahaja anak tidur bersendirian. Ada yang di buaikan, ada yang tepuk tepuk dan ada yang di susui hingga anak tertidur. Ada yang di cium dan di peluk setiap 5 minit, ada yang di nyanyi nyanyikan sehingga tertidur dan pelbagai cara, ibubapa menunjukkan kasih dan sayang mereka kepada anaknya. Tetapi fahamkah anak kita akan kasih sayang yang di tunjukkan oleh kita, ibubapa?

Cuma kita renungkan kembali, seperti yang pernah saya utarakan di dalam artikel sebelumnya. Ibubapa di zaman dahula kala , di mana tiada ijazah, tidaklah mempunyai kerjaya yang tinggi dan jugak tidaklah dapat membeli barang barang 'branded' untuk anak anak. Mainan anak anak ketika itu mungkin hanyalah batang pisang sahaja. Atau pun tanah liat. Kini, anak anak di limpahi dengan 'hand held play station', Nintendo DS, Lap top, dan segala macam mainan 'branded'. Tetapi, semakin banyak jugak kes kes pembuangan anak di Malaysia. Bukak sahajalah you tube dan boleh kita 'search' sahaja keadaan anak anak muda di Malaysia yang hilang terus rasa malu mereka, di tayang tayangkan untuk tontonan semua, Astarfirullah Halazim, Nauzubillah Himinzalik!

Maka di sini , satu pertayaan yang mudah, berbaloikah kita membelanjakan duit hasil titik peluh kita menghantar anak anak kita ke tadika atau 'nursery' yang paling canggih, berbaloikah kita membeli alat alat pembelajaran dengan harapan anak kita sudah membaca se awal 3 tahun, mengira seawal 4 tahun, menghafal ayat ayat quran dengan baik di umur 5 tahun, tetapi apabila mencecah umur 13 tahun, lebih sukakan teman sebaya dari ibubapa sendiri, lebih suka di temani oleh 'notebook' dari perbualan dengan ibubapa atau adik beradik yang lain, dan di umur 15 tahun, keluar tanpa memohon izin, dan ketika mencecah 17 tahun seringkali tidak mengendahkan teguran. Mungkin memperolehi 8A dalam SPM, tetapi, inikah anak anak yang kita inginkan? Mempunyai mutu pelajaran yang tinggi, sehingga kita ibu bapa di ketepikan sewenang wenangnya?

Yang pertama dan utama tentulah adalah agama. Maka mengapa saya mengatakan menghafal al quran sejak berumur 5 tahun adalah salah? Tidak salah.. tetapi harus kita ingat, menghafal ayat quran, mengetahui bagaimana untuk sembahyang, berpuasa, bukanlah bermakna jaminan di masa hadapan anak anak kita. Mengapa? Kerana kita harus faham akan pelajaran dan pendidikan adalah dua aspek yang berbeza. Ilmu dan tarbiyah adalah dua perkara yang amat berbeza. Dan di artikel artikel yang berikutnya akan saya huraikan dan tunjukkan bagaimana yang di katakan bezanya perkara perkara tersebut.

Berbalik kepada yang pertama dan utama : agama. Cuma kita fikirkan, kenapa perlunya kita sembahyang, secara logiknya? Kerana sembahyang adalah perintah Allah s.w.t.? Ok, betul. Kalau tak sembahyang kita akan di hukum. Tetapi dapatkah kita terangkan secara logic dan nampak akan hukuman kalau tak sembahyang? Mungkin boleh kita tunjukkan kepada anak anak kita atau bercerita tentang azab kubur dan contoh contoh cerita yang kita dapati, tetapi sesungguhnya tidaklah dapat kita tunjukkan bukti sepertimana kalau kita tuang air di dalam gelas, maka air akan ada di dalam gelas, maka dapatlah kita minum dan hilangkan dahaga. Walaupun kita tidak dapat menerangkan 'rasa' dahaga.

Jesteru itu, kenapa kita bersembahyang, kerana ia adalah perintah Allah s.w.t. Maka atas ketaatan kita kepada Allah s.w.t., maka kita bersembahyang. Dan atas ketaatan kita bersembahyang dengan mengharapkan ihsan dari Allah s.w.t., maka Allah s.w.t. akan memberkati rezeki kita, Subhana Allah. Dapat kita tengok macamana berkat rezki? Tak boleh nampak, tapi boleh kita rasa, Insya Allah.

Apa sebenarnya maksud saya di sini?

Maksud saya pentingnya sifat TAAT dan menurut perintah. Hari ini kerana sifat TAAT telah tidak ada, atau pun sifat TAAT ini telah di terbalikkan. Bukan anak anak telah TAAT ibubapa, tetapi ibubapa telah TAAT pada anak anak. Dan janganlah kita salahkan anak anak jika tidak taat kepada kita , sekiranya dari kecil, kita sendiri telah mengajar mereka bahawa kita TAAT kepada mereka.

Setakat itu dahulu artikel pada hari ini, maka kita telah belajar bahawa satu sifat yang paling penting dan telah hilang atau di terbalikkan talah sifat TAAT. Maka bagaimanakah cara untuk kita mengajar anak anak kita akan sifat TAAT? Haruslah bermula sedari hari pertama lahir. Bagaimana sekiranya anak kita telah berusia lebih sehari? 3 tahun? 7 tahun? 13 tahun? Akan kita bincangkan jugak secara terperinci masalah ini dan bagaimana untuk mengatasinya. Tetapi ketahuilah bahawa sekiranya tidak bermula sedari hari pertama, maka hari hari berikutnya ketika asap asap hitam telah melekit di periuk, maka terpaksalah kita 'tenyeh' dengan kuat. Kalau tak mau jugak, maka kenalah lagi kuat. Cuma satu sahaja yang perlu dan penting kita ingatkan, sabar dan janganlah berputus asa, sekiranya kita sayangkan anak kita. Mereka adalah permata hati yang akan di soal oleh Allah s.w.t. di akhirat kelak.

Sehingga bertemu lagi. Insya Allah.

0 comments:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP